hedelmänviljelystä luonnon ehdoilla
Meillä Danielsin perheellä on 2 tilaa aurinkoisella Ahvenanmaalla, jossa on eniten aurinkotunteja Pohjoismaista ja saaristoilmasto joka on pitkän ja lämpimän syksyn vuoksi paras mahdollinen hedelmänviljelykselle.
Tilallamme Västanträskissä, joka on sukutila ja mennyt perintönä vuodesta 1724 (11 sukupolvea) viljelemme noin 15ha omenoita ja 2,5ha päärynöitä. Uudemmalla tilallamme Åttbölessä, joka on noin 10km päätilalta, viljelemme 20ha omenoita.
Västanträskissä on myös meidän lajitteluhalli (katso video), meidän suurin tavallinen kylmähuone, 4 kpl ULO (Ultra Low Oxygen) varastoa, työntekijöiden asuntola yms. Meidän kokonais varasto kapasiteetti on noin 800 tonnia, josta 350 tonnia on ULO varastoja.
Viime vuosina olemme uudistaneet viljelyksiämme paljon Västanträskissä ottamalla pois vanhoja omenapuutarhoja ja istuttamalla uudempia lajikkeita jotka ovat paremman makuisia ja näköisiä, eivätkä vaadi yhtä paljon ruiskutuksia (omenarupia vastaan).
Tilallamme Åttbölessä jonka ostimme 1987 aloitimme istutukset 2010 ja ne tulivat valmiiksi 2013. Puutarha on tehty alun perin luomu tuotantoon ja sen vuoksi siellä on lajikkeita jotka tarvitsevat vähemmän ruiskutuksia tuottaakseen hyvänlaatuisia omenoita. Ensimmäiset 3 vuotta viljelimme luomuomenoita Åttbölessä mutta huomasimme että suomen markkina ei ollut vielä kypsä sille määrälle luomu omenoita kuin me tuotimme.
Nykyään Åttbölen tila viljellään perinteisesti, IP (Integroitu Tuotanto) mukaisesti niin kuin meidän muutkin puutarhat. Tämä tarkoittaa, että ruiskutuksia tehdään ainoastaan kun siihen on suuri tarve. Mutta jos markkinat muuttuvat ja kysyntä kasvaa lähivuosina luomu omenoille niin muutamme mielellämme Åttbölen tilan takaisin luomutilaksi.
Meillä on myös omenoiden ja päärynän lisäksi vuokramökkejä, metsänhoitoa ja mehiläistenhoitoa.
Ne vuodet kun viljelimme luomua opettivat meitä että paras torjunta on saada luonto omalle puolelle niin että hyödylliset eläimet voivat pitää tuholaiset poissa! Siksi meillä on muun muassa satoja linnunpönttöjä jotka houkuttelevat sinne tuhohyönteisiä syöviä pikkulintuja kuten tiaiset, peipot, siepot, varpuset jne. sillä ne syövät suuria määriä toukkia joka vuosi. Toisia hyödöllisiä hyönteisiä ovat leppäkertut ja erityisesti pihtihäntäiset jotka syövät suurimman osan esim. kirvat, kempit, munat ja toukat, jotka tekevät useimmat vauriot hedelmille. Jotta nämä hyödylliset hyönteiset viihtyisivät puutarhoissa, viljelyksillä meillä on siellä olkipaaluja joissa he voivat talvehtia, satoja pieniä laatikoita (kuva alhaalla) ja tuhansia pusseja joissa on olkia sisälle joita nämä hyödölliset hyönteiset voivat käyttää asuntoina.
Sen lisäksi että me huolehdimme hyvin hyönteisistä, käytämme myös feromoni sekavuus omenakääriäistä vastaan ja myös muita kääriäisiä luonnollisella tavalle vaurioiden vähentämiseksi. Tällä tavalla ei tarvitse ruiskuttaa kemikaaleja niiden pitämiseksi valvonnan alla! Käytännössä tämä tarkoittaa, että me ripustamme ylös noin 1000 kpl hehtaarilta joissa on hajua naaras omenakääriäinen. Tämä tarkoitta sitten että koko puutarha tuoksuu naaralta ja koiraat tulevat niin sekaisiksi että ne eivät parittelevat. Tämä on täysin myrkytöntä ja hyväksytty tapa luomuviljelyksillä.
Meillä on tietysti myös tippakastelu joka puutarhassa. Normaalisti se on ollut maassa mutta suurimmassa osassa puutarhoistamme se on nostettu riippumaan vähän maanpinnan yläpuolelle niin että pystymme puhdistamaan pois rikkaruohot mekaanisesti ja voimme vähentää kemiallista rikkaruohojen torjuntaa.
Hedelmänviljelijä ja mehiläistenhoitaja Ben-Erik Daniels on laittanut kanistereitä taloiksi hyödylliset hyönteisille jotta ne metsästävät kirvoja ja muita tuholaisia öisin hedelmänviljelyksillä. Myös yksinäiset mehiläiset tykkäävat näistä oljilla täytetyistä "pesistä". Klikkaa tästä niin näet koko artikkelin "Landsbygdens Folk" lehdestä.